Zonnig voordeel van je hypotheek!

Financier je zonnepanelen met een aanvullende hypotheek

De energieprijzen zijn enorm gestegen. Daardoor is het nu extra interessant om zonnepanelen te plaatsen. En nog heel betaalbaar ook als je je panelen financiert met een aanvullende hypotheek op de overwaarde van je huis. Je energiebesparing is dan al gauw vier keer groter dan je extra hypotheeklasten. Geïnteresseerd? Laat je vrijblijvend informeren door AdviesNet.

Een rekenvoorbeeld

Hieronder zie je een indicatie van de kosten en opbrengsten van zonnepanelen. Omdat de opbrengst van zonnepanelen per situatie verschilt, hebben we enkele aannames gemaakt. Verder is deze berekening gebaseerd op financiering van je zonnepanelen via een aanvullende hypotheek.

Rekenvoorbeeld*
Aantal zonnepanelen: 10 stuks
Kosten 10 zonnepanelen incl. installatie en omvormer: € 7.500 gemiddeld inclusief BTW
Kosten na BTW teruggave: € 6.000 gemiddeld
Kosten hypotheek per jaar: € 265 gemiddeld
Energieopbrengst per jaar: 4.000 kWh maximaal
Het nieuwe prijsplafond: € 0,40 per kWh
Energiebesparing per jaar: € 1.200 gemiddeld

* De opbrengst van zonnepanelen hangt af van het type paneel en de plaatsingslocatie. Aan de cijfers op deze webpagina zijn dan ook geen rechten te ontlenen.

Jouw besparing

Met de huidige energieprijzen kunnen zonnepanelen al snel uit. Het bovenstaande rekenvoorbeeld laat zien dat je jaarlijks € 1.200 bespaart en maar € 265 betaalt met een pakket van tien nieuwe zonnepanelen. Dat is pas zonnig hypotheekvoordeel!

Waarom zonnepanelen

De energieprijzen rijzen de pan uit, mede door de oorlog in Oekraïne. Deze oorlog maakt ook pijnlijk duidelijk dat we niet meer afhankelijk moeten zijn van aardgas uit Rusland. Verder is aardgas allesbehalve duurzaam. Het is een fossiele brandstof die in de toekomst op is. Aardgas als brandstof is bovendien een belangrijke veroorzaker van CO₂ ofwel koolstofdioxide. Dit broeikasgas draagt sterk bij aan de opwarming van de aarde. Elk huishouden in Nederland stoot jaarlijks ongeveer 2.700 kilo CO₂ uit door het gebruik van aardgas.

 

Jouw zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten, elk met hun eigen vermogen. De opbrengst is sterk afhankelijk van de plaats en hellingshoek ten opzichte van de zon. In Nederland verbruikt een gemiddeld huishouden zo’n 2.500 kWh (kilowattuur) aan elektriciteit. Om dit op te wekken, heb je ongeveer 10 zonnepanelen nodig. Lees meer in dit artikel van de Consumentenbond.

 

Het nieuwe prijsplafond

Vanwege de energiecrisis komt de Nederlandse overheid huishoudens tegemoet in de energielasten. Hierdoor geldt vanaf 1 januari 2023 het zogenoemde prijsplafond. Je betaalt dan maximaal € 0,40 per KWh elektriciteit, ongeacht welke prijsverhoging jouw energiebedrijf doorvoert. Deze plafondprijs geldt tot een verbruik van 2.900 kWh. Voor alles wat je meer verbruikt, betaal je de prijs van je energiebedrijf. Lees meer over het prijsplafond.

 

Jouw aanvullende hypotheek

Een aanvullende hypotheek komt al snel dichtbij als je huis een overwaarde heeft. Dit houdt in dat de marktwaarde van je huis hoger is dan je hypotheek. Je huis is bijvoorbeeld € 210.000 waard en je hypotheek is nu € 180.000. Dan heb je € 30.000 aan overwaarde. Je kunt trouwens ook een aanvullende hypotheek afsluiten als je voldoende kapitaal hebt. Wil je precies weten of een aanvullende hypotheek voor jou interessant is? AdviesNet rekent het vrijblijvend voor je uit!